ładowanie...
Jedzenie

Lemon souffle






Sposób przygotowania

-z jednej strony cytryny odetnij piętkę, z drugiej zaś odetnij piętkę nieco grubszą,
-wydrąż środek cytryny i odcedź z niego sok, a puste skórki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
-do miski włóż 3 żółtka jaj, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, a następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje,
-zdejmij masę z nad wrzątku i miksuj mikserem do czasu aż wystygnie, po czym przełóż do czystej miski,
-w innej misce miksuj białka trzech jaj z dwoma łyżkami cukru do uzyskania sztywnej piany,
-powstałą pianę przełóż do miski z żółtkami i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy,
-gotową masę przełóż do skórek cytryn i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 14-17 minut,
-upieczone souffle na koniec możesz posypać z wierzchu cukrem pudrem i gotowe!


Tagi


Źródło

YouTube.com


Najnowsze poradniki i inspirację
teraz na twoim smartphonie
Pobierz aplikację, wyszukuj oraz zapisuj przydatne porady zawsze pod ręką