ładowanie...
Jedzenie

Sernik mascarpone z toffi i czekoladą

 




Sposób przygotowania

Dno tortownicy, o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażalnika. 100g czekolady gorzkiej i 100g czekolady mlecznej dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła. Lekko przestudzamy, przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzamy po dnie formy. Wstawiamy do zamrażalki, aż czekolada zastygnie. Przygotowujemy masę: 250ml śmietanki 36% ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijamy dodajemy 3 łyżeczki cukru waniliowego i odstawiamy na trochę. 500g serka mascarpone ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Do serka dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę z czekoladą, a na wierzch układamy orzeszki ziemne. Całość wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy karmel: 250g ugotowanego mleka skondensowanego rozgrzewamy z 1 łyżką masła do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę karmelową wykładamy na serek, przykrywając orzeszki. Dobrze schładzamy. Przygotowujemy polewę: 100g czekolady gorzkiej i 100g czekolady mlecznej dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając 250ml śmietanki 36%. Śmietanę dodajemy do roztopionej czekolady i szybko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną masą czekoladową przykrywamy karmel. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.


Tagi


Źródło

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/sernik-mascarpone-z-toffi-i-cz


Najnowsze poradniki i inspirację
teraz na twoim smartphonie
Pobierz aplikację, wyszukuj oraz zapisuj przydatne porady zawsze pod ręką