Jedzenie
Bułeczki ze szpinakiem, szynką i serem

Opis
Przygotowujemy ciasto: 30g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 250ml ciepłego mleka. 3 szklanki mąki pszennej przesiewamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła i drożdże rozpuszczone wcześniej w mleku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz: 1,5 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy 150g pokrojonej w kostkę szynki i smażymy aż szynka trochę się zarumieni. Następnie dodajemy 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku i smażymy jeszcze przez chwilę. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkujemy je dość cienko. Na całej powierzchni ciasta układamy liście szpinaku (ok 2 garści), posypujemy startym serem mozzarella (200g). Przy jednej krawędzi układamy szynkę, wcześniej podsmażoną i pokrojone suszone pomidory (6 pomidorów suszonych).Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na 6-7cm kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki przykrywamy i odstawiamy na 20 min do napuszenia, po czym wierzch bułeczek smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
Tagi
Źródło
http://zszywka.pl/p/skladnikiciasto----250-ml-cieplego--16880543