ładowanie...
Jedzenie

Ciasto Maxi King

 




Sposób przygotowania

150g orzeszków laskowych lub ewentualnie ziemnych drobno siekamy, następnie je prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Z 400g herbatników układamy warstwę na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze (resztę herbatników odkładamy na kolejne 2 warstwy). Wcześniej przygotowaną mleczną masę zrobioną w sposób taki: szklankę mleka, 3/4 szklanki cukru (może być trochę mniej, jeżeli wolicie ciasto mniej słodkie), 2 łyżeczki cukru waniliowego zagotować i odstawić do ostygnięcia. 1,5 kostki miękkiego masła ucieramy na gładką, puszystą masę. Do utartego masła dodajemy ostudzone mleko i 400-500g mleka w proszku (wedle uznania). Całość ucieramy na gładką masę i wstawiamy do lodówki, aby trochę zgęstniała. Kiedy masa zgęstnieje, jej połowę kładziemy na wcześniej ułożoną pierwszą warstwę herbatników, a następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą wykładamy 1 puszkę gotowanej masy krówkowej (dobrze jest wcześniej podgrzać puszkę, wkładając ją do garnka z wodą i chwilę podgotować, będzie się lepiej rozprowadzać). Na masę krówkową rozprowadzamy resztę masy mlecznej, a na nią trzecią, ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ciasta polewamy polewę czekoladową (2 gorzkie czekolady roztapiamy w rondelku razem z 1/2 szklanki mleka. Kiedy się roztopi dodajemy wcześniej uprażone orzeszki i mieszamy). Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.


Tagi


Źródło

http://zszywka.pl/p/maxi-king-ciasto-bez-pieczeniaideal-16694493


Najnowsze poradniki i inspirację
teraz na twoim smartphonie
Pobierz aplikację, wyszukuj oraz zapisuj przydatne porady zawsze pod ręką